"Naším cieľom je, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a
chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov v jedlách
je kľúčové pre zdravý vývin detí. S novými receptúrami a so zvýšeným
využitím čerstvej zeleniny a ovocia sa snažíme nielen zlepšiť kvalitu
školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky, ktoré
budú mať pozitívny vplyv na ich zdravie," uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).
Ako priblížil rezort, chce zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične
vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru. Snahou je
podľa neho používať napríklad pečivo z celozrnnej múky, obmedziť
prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného
mäsa a vyprážaných pokrmov. Revíziou chce zároveň zvýšiť používané
množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a viesť deti a
žiakov k budovaniu správnych stravovacích návykov.